diumenge, 8 d’abril del 2012

NATURA i COLORS: La Paleta de les emocions.


A cada instant, la naturalesa ens brinda algun present: el soroll d'un rierol, la fragància d'alguna flor, les coloracions dels camps... No obstant, sovint gairebé a mode d'autòmats, passem de llarg i no sabem veure el seient que ens té reservat la mare natura per poder gaudir del silvestre espectacle que ens ofereix. Després, sense adonar-nos del que no sabem percebre, tractem de buscar moments que ens impressionin, que surtin del normal, que ens enlluernin però
ai las! correm el risc de caure en l'artificialitat i aquesta acostuma a no tenir límits.
De fet, la única galeria d'art que sempre resta oberta és la naturalesa però el cas és que no només es tracta de contemplar imatges especialment belles, no és només això. Mare natura ens pot ajudar a retrobar els equilibris perduts entremig de tant asfalt, de tant món virtual -que no virtuós- i també ens obre la porta de la farmaciola més gran i generosa de Gaia, en ella hi trobem des de les flors de Bach fins als remeis homeopàtics sense oblidar en cap moment molts altres remeis -herbes medicinals- o aliments naturals com ara la mel, el pròpolis i tants d'altres.
Els efectes beneficiosos de la natura sobrepassen el valor d'una imatge, d'una fotografia i poden anar més enllà del que ens puguem arribar a pensar. Mare natura ens afecta energèticament, i no poc.
Si ens fixem en els paisatges que, ara a la primavera, se'ns ofereixen veurem que diferents estampes poden mobilitzar-nos àrees ben diferents. M'explico.
Si tractem de buscar afinitats entre els nostres centre energètics -xacres- i la natura podem veure que els camps vermellosos, posem pel cas de roselles, en contemplar-los poden ajudar-nos a harmonitzar la zona del nostre xacra base -Muladhara-, el que ens connecta amb la presa de terra i ens relaciona amb la supervivència. També podria efectuar la mateixa funció el retrobament amb la terra, amb el sòl i en aquest cas, jo destacaria el paisatge volcànic amb els degradats que acostuma a presentar la greda; la garrotxa, en aquest cas, n'és un excel·lent exemple.
Un altra regal que ens trobem són les tonalitats grogoses que podrien anar des del potent groc -sovint àcid- dels camps fins fa ben poc de naps, fins al groc de les extensions de blat, tot passant per l'ataronjat del blat ja més daurat, gairebé a punt de ser segat. 

En aquests casos estaríem treballant la part del nostres segon i tercer xacres. Pel que fa al segon -Svadisthana-, recordem que s'ubica entremig dels genitals i del melic i correspon a funcions tal com la sexualitat, les emocions, el plaer, el moviment... i ens correlaciona amb el to taronja mentre que pel que fa al tercer centre energètic -Manipura- podríem dir que el trobem vibrant amb el groc i es troba just en la zona del plexe solar, entre el diafragma i el llombrígol, i ens ajuda a treballar aspectes tal com la seguretat, les pors, l'autoestima...
La verdor d'un camp d'userda, o la imatge d'una extensió de terreny verdosa i acompanyada de flors de tonalitat rosa ens podria sintonitzar amb Anahatha, el quart xacra, situat en mig del pit i destinat a l'amor en majúscules, a la capacitat de compartir, l'empatia i la compassió des de la perspectiva budista, no pas com la pena doncs si no com el desig d'alliberar als altres sers del patiment.
Si ens obríssim a la longitud d'onda del blau, el xacra que es podria veure activat seria el cinquè -Vishudda- que es situa a la gola i s'encarrega de l'expressió, de la creativitat...


A l'alçada del tercer ull, entre les celles, hi trobem Ajna -el sisè xacra- seu de la intuïció, calma, lluminositat... i que pot veure's activat davant la bellesa dels camps d'espígol -lavanda- de la provença.
I, finalment, si ens poguéssim traslladar a la vall del Jerte i delectar-nos en la puresa del blanc dels seus cirerers en flor ben propers al zen nipó, podríem treballar el nostre setè xacra, Sahasrara, pol espiritual del Ser.
Vista així doncs, amb totes i cadascuna de les seves tonalitats, dels seus matisos, mare natura pot ser contemplada com la major paleta de pintor mai coneguda. I seguint el principi del donar i rebre... Sabem valorar els subtils regals de Gaia?. Li retornem de forma suficient el que ens ha brindat incondicionalment? La cuidem prou?.