dimarts, 21 de gener del 2020

CONSCIENCIANT EN RELACIÓ AL TRAUMA PSICOLÒGIC


Sabies que…?

·       El Trauma Psicològic (TP) que va passar fa temps no presenta garantia d'estar resolt. 

·       El TP no resolt tracta de reactivar-se constantment  i es manté connectat a certs inputs -olors, temperatura, època de l'any…- que van esdevenir en aquell primer moment.

·       Atenció amb l'agosserada afirmació de “això no té importància per que va passar fa molt temps”. Hem de saber que el cervell recorda i pot quedar parcialment encallat en l'experiència traumàtica sense que l'afectat en sigui conscient.

·       En el camp del trauma, la voluntat de voler millorar del pacient acostuma a resultar insuficient, per això no s'hauria de culpar als afectats ni ells/es fer-se mala sang. Es necessari reprocessar el material neurològicament bloquejat.

·       En el camp del TP no resulta adequat tot tipus d'enfocament terapèutic.Cal emprar un estil terapèutic adequat per al trauma.

·       El TP pot arribar a fracturar la nostra base psicològica. Els/les pacients poden presentar dissociació, actuant/pensant/sentint de maneres diferents i lligades a l'edat emocional/cognitiva que presentava en el moment orígen del TP.

·       Pel general el TP actua en silenci gangrenant les emocions, les cognicions, les actituds, les decisions de les persones afectades.

·       Les persones també poden veure's afectades per TP quan són testimonis d'esdeveniments traumàtics externs a ells

·       El TP arrela en la persona i els seus efectes poden fàcilment estendre's, fagocitant les generacions que la segueixen

·       El TP s'anomena vicari quan afecta a professionals que estan exposats al dolor d'altri -àrea mèdica, àrea salut mental, tècnics d'ambulàncies, bombers, policies, etc.


Pots trobar l'article complet, en castellà, al Blog DDIVAN