diumenge, 27 d’octubre del 2024

Volcans i trauma emocional. Tenen quelcom en comú?

 

No sé massa de volcans.

Bé, com a usuària, quelcom sí que en sé. Els meus primers 18 anys van ser viscuts a la Garrotxa.

Diuen que Garrotxa significa terra aspra, trencada, de mala petja i és que l’orografia i el paisatje d’aquesta zona són tan complexes com bonics i com aquella que no vol la cosa, de la mà del meu pare vaig aprendre a caminar, a trepitjar la greda volcànica amb les seves diferents tonalitats, a identificar les formes capricioses d’aquesta terra cremada, el bassalt, els piroclasts, les bombes volcàniques...

Diuen que la comarca prepirenenca de la Garrotxa té una quarantena de cons volcànics.  La mateixa ciutat d’Olot està envoltada per uns quants volcans; en destacaria el Montsacopa, el volcà de les Bisaroques i el del Montolivet, el de Santa Margarida i el Croscat.

Sembla ser que per poder dir que un volcà està extingit és necessari que hagin transcorregut 10.000 anys des de la darrera erupció i com que a la zona d’Olot no s’ha complert aquest termini això ens porta a poder dir que els volcans es poden qualificar com actius però adormits i pels entesos això suposa un risc d’erupció molt improbable.

I en aquestes alçades de l’escrit us podeu estar preguntant, i què hi té a veure el tema del vulcanisme amb el de la psicotraumatologia... doncs anem per parts.

Quan a la nostra vida vivim una experiència potent dolorosa o perillosa (trauma T) o quan, sobretot a la infantesa , ens toca suportar un malviure, maltracte, negligències (trauma t) pel general no ens quedem igual sino que en el nostre sí més intern, el nostre sistema nerviós es pot veure considerablement alterat.

Es ben cert que la nostra reacció estarà en funció de molts paràmetres com, entre d’altres, podríen ser la nostra genètica, el fet d’estar ben vinculats i acompanyats per adults que ens estimen i valoren pel que som com a essers humans.

El cas és que si aquestes condicions favorables no es donen, correm el risc de viure sota el trauma, de patir per exemple un TEPT (trastorn per estrès postraumàtic).

I és que els efectes que aquestes patologies ens provoquen, la majoria de les vegades poden passar pràcticament desapercebuts.

Es en aquest punt on hi veig el paral·lelisme amb els volcans.

Un volcà adormit no és d’entrada un volcà extingit.

Quan una vivència traumàtica del passat (posem pel cas un abús sexual) no ha pogut resoldre’s segueix latent a la psique de l’afectat .

El trauma no resolt no s’ha pogut extingir i pot restar sota la consciència de forma adormida o semi-adormida, activant-se en funció de les vivències que la persona té en el present (estrès, una relació de parella, qüestions hormonals, olorar una flaire connectada amb l’experiència traumàtica...)

I quins efectes pot provocar aquesta situació?

Doncs d’entrada, la persona desconeix el que li està passant perque ja no recorda allò que li passar o si ho recorda no sap que es connecta amb el seu present però posem pel cas que pot tenir reaccions inconscients defensives provocades per alló que li va passar i que ja creu innocu. D’altra banda, com que el seu sistema nerviós segueix en estat d’alerta també por presentar problemàtiques somàtiques; és a dir, que les hormones de l’estrés circulen pel seu torrent sanguini d’una forma desmesurada que el podrà portar a malviure una determinada simptomatologia o a patir algun tipus de malaltia.

A l’actualitat cada vegada tenim més evidència empírica de que determinades patologies a l’edat adulta venen relacionades amb el fet d’haver patit ACE (Adverse Child Experiences). Així doncs l’haver viscut experiències adverses a la infantesa ens pot portar a una salut mental deficient a l’edad adulta.

No hauríem d’obviar les recomanacions que s’ens fan des de l’àrea de la investigació quan ens diuen que prevenir les ACE pot reduir el risc de patir a l’edat adulta certes addiccions i/o malalties com, entre d’altres, la depressió, l’asma, el càncer, la diabetis..

Així doncs, talment com els volcans adormits, el dolor emocional pot dormitejar a sota del visible i creient que estem sans i estalvis, des de la memòria corporal arrelada al passat pot seguir condicionant el nostre present.


La Font de l'Àngel, a Olot.