dilluns, 30 de gener del 2012

LA No-Violència, LA PAU.



El dia 30 de gener de 1948 va deixar el seu cos Mohandas Karamchand Gandhi qui havia rebut el nom de Mahatma -de l'indi i del sànscrit ànima gran- de la mà de Tagore i del poble de la India. També se'l coneixia col·loquialment com a "Bapu" que significa pare.


La veritat no està de part del que més crida. Rabindranath Tagore (1861-1941) Filòsof i escriptor indi. Premi Nobel de Literatura 1913.
La violència és la por als ideals dels altres. Mahatma Gandhi.

La necessitat d'una cultura de la Pau es va començar a fer pública amb les primeres concessions del Nobel de la Pau a l'any 1901. Des d'aquell moment s'han anat atorgant Nobels de la Pau anualment tot i que aquest guardó ha estat no concedit unes dinou vegades.

Podríem fer una mica de memòria. Mai està de més...


Emily Greene Balch   sindicalista nord-americana, escriptora i pacifista, que va rebre el Premi Nobel de la Pau l'any 1946.



 "Hem après a volar como els ocells, a nedar como els peixos; però no hem après el senzill art de viure com a germans". M.L.King. Premi Nobel de la Pau 1964.


Premi Nobel de la Pau 1979.




Adolfo Pérez-Esquivel. Premi Nobel de la Pau 1980. Resulta interessant la carta que ell mateix va dirigir a Barak Obama quan aquest darrer va ser nomenat Premi Nobel de la Pau, + info a http://www.adolfoperezesquivel.com.ar


"Per crear una pau interior, el més important és la pràctica de la compassió i l'amor, la comprensió i el respecte per totes les formes de vida".Tenzin Gyatso. Premi Nobel de la Pau 1989.
"La Pau no és només l'absència de la guerra; mentre hi hagi pobresa, racisme, discriminació i exclusió difícilment podrem assolir un món de Pau".Rigoberta Menchú. Premi Nobel de la Pau 1992.

ú
Malgrat que Mahatma no va rebre mai cap Nobel de la Pau, s'ha instaurat el dia de la seva mort com a Dia escolar de la No-violència i de la Pau. Aquesta iniciativa es va fer palesa a l'any 1964 i va venir de la mà de Llorenç Vidal, un poeta, educador i pacifista nat a Mallorca.

Per educar als nostres fills en la Pau resulta fonamental donar informació i al mateix temps formació en l'exemple que poden veure a casa, a l'escola.

Penso que és molt important poder arribar a fer entendre als menuts que la Pau rau dins seu; si s'adonen d'aquesta realitat podran esdevenir excel·lents gestors de la seva vida. Gestors en majúscules donat que la brúixola que seguiran no serà altra que aquella compassiva veu interior que ens empeny a donar-nos la mà sumant esforços.


2 comentaris:

MARTA ha dit...

Isabel... amb el teu permís ho comparteixo!!!
En els meus fills sempre intento inculcar que dins seu hi ha la felicitat, l'amor i com no, ara hi afegirem la pau ;)
Una abraçada plena de llum.

isabel ha dit...

I és clar que cal compartir Marta! Aquesta és una de les principals fites d'aquest blog; Senzillament es tracta d'ampliar els cercles de consciència.isabel.