diumenge, 13 de gener del 2013

SOTA EL ROURE TOT COMPARTINT AMB JANUS.



Em podria asseure allí, en el personal especial paratge, a recés i persuadida pel sol del migdia. Podria amanyagar la seva escorça i esperar a Janus que estaria per arribar...
Es diu que Janus fou el rei més antic del Laci i que donà asil a Saturn quan aquest fou expulsat del cel per la qual cosa l'exiliat Saturn li atorgà el do de conèixer el passat i el devenir per així poder discernir en relació al present.

Així doncs Janus acostuma a ser representat com una figura humana de dues cares -no pas dos caps-, l'una enfocada al davant i l'altra mirant cap al darrera. Podríem dir que amb aquesta presentació, Janus ens simbolitza la capacitat de centrar-nos en el moment present sense deixar de banda ni d'on es prové i cap a on un es dirigeix per això en alguna de les representacions d'aquest déu romà, en una de les cares hi figura un home barbut d'una considerable edat mentre que en la posició contrària s'hi pot veure un jove amb aspecte prou enèrgic. 
Tampoc hauríem d'oblidar que en alguna representació també se'l pot contemplar amb quatre cares posicionades en direcció al quatre punts cardinals.
També d'alguna manera s'ha simbolitzat Janus com en dues parts, la masculina i la femenina. Es tractaria d'entendre que a través d'aquesta representació cadascú de nosaltres podria reflexionar
ja no tan en la direcció temporal si no més aviat tenint presents els aspectes més yin i yang que tota persona internament presenta. 


En honor a Janus es va anomenar gener -januarius- al primer mes de l'any tot i que en una primera etapa, l'any començava a la primavera, al mes de març amb l'esplendor i força de Mart.

A l'hora d'interpretar símbols caldria tenir present que la seva imatge sosté una clau en una de les mans mentre que a l'altra hi porta un bàcul. La clau fa referència a la relació que Janus té amb les portes i es diu que ell es el déu que vetlla per les portalades, pels començaments, per les transicions... mentre que el bàcul fa referència al domini que té en relació als camins i rutes... per això ara, a primers d'any és un moment ben adequat per reflexionar guaitant en darrera i alhora visualitzant allí cap on volem anar.
I des del llindar de les portes que Janus custodia observem la vida, la nostra vida... I en tocar aquesta porta anem a parar un cop més al món simbòlic que ens explica la potent connexió existent entre Janus i el roure, entenent aquest darrer com un dels arbres més potent, més resistent i enllaçant amb les paraules del Dr.Edward Bach entendríem que OAK és la lliçó d'entregar-se al fluir de la vida...

"OAK - Para quienes están esforzándose y luchando fuertemente por su bienestar o en relación a los asuntos de su vida cotidiana. Intentarán una cosa tras otra, aunque su caso pueda parecer sin esperanza, seguirán luchando. Están descontentos con ellos mismos si la enfermedad interfiere con sus deberes o les impide ayudar a los demás. Son personas valientes que pelean contra grandes dificultades sin perder la esperanza ni abandonar el esfuerzo".  Edward Bach.

No en va Oak, el roure, fa referència al sentit del deure.



 I Janus tot guaitant al passat i veient el futur ens representa aquest nostre procés d'implicació en el moment present tot prenent consciència d'on provenim i on anem per així resultar ubicats en el aquí i l'ara.

Per això ara pot resultar adequat aturar-nos uns instants enmig de la nostra pròpia portalada de roure vetllada per Janus i reflexionar...
Què et va aportar 2012?
Quin èxits i quins maldecaps o decepcions et va comportar?
Quina valència, quin aprenentatge rau sota aquests fets?
Si haguessis de fer un esbós gràfic de 2012, quin dibuix faries?

I referent al 2013...
Què vols canviar, iniciar, transmutar o eliminar de la teva vida?
Quins objectius voldries assolir?
Quina imatge t'agradaria poder dibuixar quan tornis a seure sota el roure amb Janus el proper gener?