dissabte, 22 de juny del 2013

L'ACONTENTAMENT.

Què significa per a tu l'acontentament?
On s' enfoquen el teu cor i el teu cap quan es pregunten quin ha estat el darrer moment d'acontentament de la teva vida? I si busques les tres estones en què has estat amb més acontentament el darrer mes...?
Quan un infant ens diu que està content en quins paràmetres s'emmarca? Què li hem ensenyat a aquest nen per que pugui entendre que està en aquest estat?
Consideres que és el mateix estar content que romandre en l'estat d'acontentament?
Estàs en l'estat d'acontentament, aquí i ara mentre llegeixes? Què et sembla?

Pel general quan una persona ens comenta que està content s'entén que alguna cosa el/la fa feliç. El cas és que pel general aquest "felicitat" acostuma a provenir del nostre món exterior i d'aquesta manera l'individu es sent feliç per que es sent estimat per algú com posem pel cas, els pares; es sent feliç per que a la feina l'han promocionat o senzillament per que ha trobat un nou lloc de treball o potser per que a ell no el fan fora; o es sent feliç per que ha tingut un cop de sort al negoci i el compte corrent li permetrà fer aquell viatge que sempre ha tingut al cap...
Jo diria que quan a la nostra existència estem en funció dels resultats del món exterior no podem parlar massa d'acontentament donat que el principal requisit per obtenir-lo és el no-aferrament i quan estem en funció de paràmetres externs d'alguna manera apareixem condicionats per allò que sembla fer-nos tant feliços i ens posem així de contents...

Des de la perspectiva més transpersonal entenc que l'acontentament pertany a l'àrea íntima del ser amb sí mateix.
Es un estat pròpiament del Ser en relació a la seva personal i intransferible essència tot i que pot fer-se palès per aquells qui sabem percebre'l en l'altre.

Algú podria confondre l'acontentament amb el conformisme i no és
el mateix. Entenc el conformisme com una actitud propera a la resignació però sense l'amargor del resignat. A més, un conformista no acostuma a sentir l'alegria interior si no que s'estontola allí on la vida el col·loca sense plantejar-se massa res amb una mena d'actitud de deixadesa pragmàtica.

L'acontentament porta implícita l'actitud d'agraïment per la vida i per l'experiència que aquesta ens aporta amb els seus moments dolços i aspres; amb els seus somriures, les picades d'ullet i les seves fiblades.
La via a l'acontentament sempre resta ens oberta en el nostre personal mapa de carreteres només que amb les inèrcies de la vida, la nostra personalitat egoica acostuma a desviar-nos i tot d'una ens podem adonar de que un cop més ja no estem en el camí de l'acontentament si no que ens ha passat alguna cosa per alt i ens hem apartat un cop més de la via principal agafant la sortida 1 cap a la desesperança o la sortida dos cap a la distracció, o la sortida 3 cap a la cobdícia o la sortida 4 que qui sap on ens portarà.
Respirar acontentament és respirar alegria interior; res a veure amb l'anomenada felicitat de l'ego. El fet de respirar alegria interior ve a ser com una barreja de pau, agraïment, serenor... que apareix de forma espontània.

Es parla de l'acontentament en moltes religions i naturalment cadascuna presenta els seus particulars matisos. Destacaré aquí la interessant visió que Jiddu Krishnamurti tenia del tema que avui ens ocupa.
Segons Krishnamurti el fet de tractar d'assolir l'acontentament ens aparta directament de l'assoliment d'aquesta fita. El cas és que la condició sine qua non per obtenir-lo és la manca d'aferrament i des del moment en el que jo tracto d'assolir-lo quedo d'alguna manera atrapat/da per aquest desig...
"Quan desitjo ser alguna cosa estic sembrant la llavor del descontentament; degut a que desitjo assolir l'acontentament, dono origen al descontentament" Krihsnamurti.

J.Krishnamurti.
Així doncs segons ell,  un objectiu sempre és gratificant i autoprojectat i creiem que ens donarà seguretat i felicitat i degut a això busquem una via per assolir-lo però errem en el sentit de que en el cas de l'acontentament, aquest no prové de la ment ni del processos cognitius ni del desig. Tenint present tot això podem entendre que l'acontentament no s'obté si no que es troba quan les condicions del practicant del Camí són les adequades i s'allunyen dels paràmetres de l'ego.




Krishnamurti ens recorda que "La ment atrapada en un resultat mai pot ser lliure, i només en llibertat pot haver-hi el veritable acontentament".