dilluns, 15 de juny del 2015

MÉS ENLLÀ DE LA TANCA.

Anant pels camins de les nostres contrades tot sovint et trobes amb escenes que ressonen dins teu i t'ajuden a reflexionar, a processar aspectes propis i, de vegades socials.

D'entrada deixo clar que defenso un tractament ètic per al tracte dels animals i que respecto però no comparteixo la ingesta de les seves carns.
Reprenc. Com es de suposar, anant pels camins de les nostres contrades et trobes de tot... el cas és que avui voldria parlar de les granges d'ànecs.

Abans d'entrar en el tema a desenvolupar voldria comentar que per aquests indrets he vist granges de tot tipus.

En algunes he pogut copsar escenes desagradables on aquestes bestioles jauen en el fang, amb bona part del cos sense ploma, pràcticament moribunds; aquestes escenes em porten a pensar que si els consumidors de foie, de magrets veiessin tal panorama deixarien de consumir aquesta menja sinó per compassió senzillament per horror i repugnància.

En algunes, l'estat de l'aviram és tan debilitat que serveixen de tiberi als grups de gavines que en atacar-los creen un espectacle gens agradable ni visual, ni acústicament ja que el crits de l'animal atacat resulten esgarrifosos. Cal dir que aquest tipus de granges n'hi ha poques i que acostumen a estar en indrets no massa visibles.

Deixant de banda el breu incís en la consciència ecològica i el maltractament animal que com sabem tant pot ser actiu com passiu, he de reconèixer que tot i no compartir aquest tipus d'iniciativa, sí que n'hi ha granges d'aquella mena en les que els animals s'hi troben tractats d'una forma prou exquisida...

Hi ha instal·lacions en les que els ànecs tenen un gran lloc per pernoctar o per, senzillament, aixoplugar-se i una considerable extensió assolellada on se'ls pot contemplar tranquils.



D'aquí ve la reflexió d'avui... es poden contemplar els ànecs tips i tranquils, estesos, prenent el sol i de tan en tan posant-se drets i bategant les ales per estirar els músculs i per, a continuació, tornar al panxing.
Resulta interessant veure com aquells animals que potencialment podrien aixecar el vol, no ho fan. Potser, entre d'altres motius, s'han acomodat i a més no són conscients del que els espera. Han nascut en captivitat...

Acte seguit. Proposo un saltiró i aplicar-nos la metàfora... De quina manera la situació del ser humà pot ressonar amb l'escena que ara comento?

Bona part de filòsofs ens ha explicat que el ser humà està empresonat i que no s'alliberarà fins a prendre consciència de la seva situació i de les seves capacitats potencials.

Podríem dir que els ser humà neix amb llibertat interior però donat el seu condicionant de mamífer necessita de l'entorn i aquest, conseqüentment el formateja i l'encadena cognitiva i emocionalment. I creixem creient-nos lliures sense adonar-nos de les coordenades que ens programen i ens limiten. Ens fem grans i tot d'una, un dia quan prenem consciència de la nostra finitud ens preguntem què volem i ens trobem al davant d'una disjuntiva, podem seguir tips, farts de pinso, jaient allà al sol i desenvolupant mil i un trastorns derivats de la insatisfacció vital o... podem reconèixer i analitzar les capacitats que han estat anul·lades des del nostre naixement, podem batre les ales entumides.

Algú es pot preguntar, perquè esforçar-se si la resta no ho fa... i potser a l'individu que tracta de fer-ho li pot passar el que ja ens explicava Plató fa un munt d'anys en el mite de la caverna...

De vegades, la nostra societat pot aparèixer com una enorme granja d'ànecs, oberta al cel però restem allí, encallats.


Així doncs tot centrant-nos en la metàfora que avui proposo, podríem fer reflexions de l'estil...

M'ubico excessivament dins la meva zona de confort? Què m'indica això? A què tinc por? Existeix algun tipus d'aferrament?

Què vull? Què busco? Quines són les meves potencialitats? les tinc entumides? Em cal exercitar-les més abans d'agafar el vol?

Hi ha encallament a la meva vida? Estic pendent de la resta i del què diran de la meva evolució?

Potser la mà que ofereix el còmode i saborós pinso a l'ànec, és la mateixa que la que el portarà a l'escorxador?

Què simbolitza una tanca? Què hi ha més enllà dels límits d'una tanca?


Desempolsem i exercitem les ales... ens trobem allà fora?