diumenge, 30 d’agost del 2015

PER UNA VIDA MÉS SALUDABLE.

Tot sovint l'entorn de treball acaba essent un espai en el que passem molta estona, per no dir que és l'àrea personal en la que més temps invertim. Cal ser conscients de que aquesta realitat ens marca i no poc.

Així doncs entenem que si la parcel·la laboral representa la zona més extensa del nostre temps, resulta molt important per no dir fonamental la qualitat de vida que tenim al llarg de les hores de treball. És prou cert que no és el mateix treballar vuit hores amb benestar que amb mals rotllos.

Tot i que ningú de nosaltres té el mateix estil de vida que el company del seu costat, podríem efectuar una hipotètica divisió de les árees de les nostres vides.







Si tenim present aquesta imatge veurem que es troba dividida de diverses formes. Podem apreciar una zona nit i una de dia. La zona del repòs nocturn és l'àrea C i en ella poca cosa hi podem fer de forma conscient, com a molt tractar de que el nostre cos i la nostra ment restin harmònics i preparats per assolir un repòs nocturn de qualitat que ens pugui garantir, entre d'altres coses, la recuperació dels paràmetres bioquímics bàsics per començar bé el nou dia. La zona de dia es troba dividida en dues árees: l'àrea B és la destinada a la nostra tasca laboral mentre que l'àrea A és tot l'espai que tenim per dedicar-nos a la família, a la llar, als amics, a nosaltres mateixos...

Resulta, com a mínim, interessant veure que la parcel·la A acostuma a aparèixer subdividida en diverses sessions que acaben estant en funció de la manera de fer, de pensar o senzillament de viure de cadascú de nosaltres. Aquest sumatori de compartiments en el sector A ens podria portar a pensar que la única zona que es manté més o menys constant, sense massa subdivisió i amb un cert grau de consciència -a diferència del dormir- és l'àrea del treball, allí on acostumem a passar la major part de la jornada.

És clar que de lectures se'n podrien fer d'altres però seguint en aquesta línia podem comprendre l'abast de la qualitat de vida que tenim al llarg de la nostra comesa laboral.

El números canten... si el 33% és repòs nocturn i suposa una mena de standby, si seguim amb el 33% de l'àrea A fragmentat per les diverses subàrees que ja hem esmentat, finalment només ens resta el 33% que destinem a la tasca professional que es diu que ens dona per viure. Així doncs, aquest espai B acostuma a resultar bàsic per al nostre món cognitiu i emocional.

Si la jornada laboral ens resulta harmònica acaba efectuant un bell sumatori amb les vivències de la resta del dia mentre que si a la feina no ens sentim massa bé probablement ho podrem compensar amb les satisfaccions que ens proporciona el sector A. Ara bé, si el que vivim a la feina és desestructurant, potent i es manté al llarg del temps, l'erosió emocional, cognitiva o física que pot causar potser no podrà ser remuntada per les compensacions de l'àrea de la família, amics...

En aquest punt cadascú hi té molt a dir com a treballador i també hi tenen molt a dir els empresaris, gerents, caps de feina...

A l'entorn laboral existeixen dos paràmetres bàsics per tenir present. Estem parlant de la salut, tant física com mental, i del benestar.

Hem de començar per tenir present que si els càrrecs superiors no han après en la seva persona, en la seva vida... la gestió d'aquests dos factors, difícilment ho podran o ho sabran aplicar a la seva plantilla de treballadors.

Es prou cert que abans de predicar cal aplicar-nos la lliçó, ans al contrari no es tractaria pas d'una gestió de recursos humans coherent si no només estaríem parlant de xerrameca o cinisme empresarial. Hom no pot transmetre el que no ha integrat dins seu. Així doncs, compte a l'hora d'exigir ètica -i altres valors com poden ser la serenor, puntualitat, autogestió...- a l'empleat quan a nivell personal ens brillen per la seva absència. És important saber que per efectuar una demanda, més que la força o les lleis, el que acaba comptant és el reconeixement de l'autoritat moral. Al cap i a la fi, com és dins, es a fora i les nostres empreses, el nostre treball... ressonen amb el que nosaltres realment som.

Arribats fins aquí, i disposats a començar després de la pausa estiuenca, probablement no hi perdríem res si analitzéssim els percentatges de la nostra personal gràfica i la qualitat de cadascuna de les àrees a la nostra vida.

Quin nivell de qualitat té la teva àrea B? Quan temps fa que manté aquest nivell? Què et suposa? Què vols?

I referent a la teva àrea A, està compensada o tan fragmentada que el teu temps personal se t'esmuny?. Hi dediques el temps i l'atenció suficients?

I què tal la zona de repòs nocturn? Està en pau? I si no hi està... des de quan no reposes prou bé?. Què arrossegues?. Què hi pots fer de bo?

Quin grau de consciència presentes en les zones A i B?