dimecres, 16 de desembre del 2015

PELS VOLTS DE NADAL.

El Nadal és l'època de l'any més curulla de simbolismes.
Deixant apart els matissos religiosos, si tenim present què suposa el 25 de desembre, veurem que la màxima atenció és posada damunt de la figura d'un nounat. Així doncs, aquest petit infantó pot connectar-nos amb el nen o la nena que vàrem ser.


Des de l'àrea clínica es contempla com a bàsic el fet d'analitzar quin tipus de vincle hem tingut amb la mare i el pare. La mare podria ser traduïda com el primer lligam amb el món de tal manera que sabem prou que un infant aprèn a veure el món a través dels ulls de la mare o de la figura cuidadora principal.

Hem de tenir present que si diem que un infant ha patit trauma relacional ens estem referint a que ha estat maltractat emocionalment o que senzillament no ha rebut el que hauria d'haver rebut per via d'aquella mare. De vegades aquesta absència d'amor o negligència és voluntària per part d'aquesta, d'altres vegades pot ser totalment inconscient. Ara bé, també hem de tenir present que quan parlem del trauma en majúscula ens estem referint a qualsevol tipus de vivència en la qual la criatura s'hagi vist o percebut prop de la mort -malalties, pallisses, accidents...-.

Els clínics del trauma entenem que quan aquest tipus de vivències no s'han resolt, segueixen latents sota la consciència de l'adult i, tot i que aquest pot creure que ho ha superat, senzillament podem estar parlant de que allò, en llenguatge dels volcans, resta no pas extingit sinó únicament i exclusiva adormit.

El meu suggeriment cares al naixement d'aquest Nadal és el de contemplar el nostre propi infant i tractar d'inferir el que sent i veure també què sentim per ell. Si sentim pau i amor en recordar-lo, perfecte; si sentim llàstima, ràbia, culpa..., haurem de reflexionar-ho.

Des d'una altra perspectiva ja no psicològica sinó més aviat botànica i energètica, el Nadal s'envolta de galzeran, de grèvol i de vesc.

El galzeran -Ruscus aculeatus L.- és un arbust que també respon com a Boix marí, Boix mascle, Cirerer de Betlem o Llorer bord. Són característiques les seves tiges aplanades lanceolades que s'interpreten com fulles i apareixen acompanyades de fruits rodons vermells de la mida dels pèsols. Cal recordar que a l'Edat Mitjana es creia que aquesta planta tenia poder per allunyar les tempestes i les bruixes. A l'actualitat sabem que, tot i que presenta toxicitat, també té propietats medicinals, donat que és diurètica.

El vesc -viscum album- també és conegut com escarsí i és una planta de color verd amb baies blanquinoses i translúcides. Té moltes propietats medicinals -cardiotònica, hipotensora, antiepilèptica...-, però probablement és molt més coneguda per les propietats màgiques que se li atribueixen. Es diu que porta sort i en els països nòrdics hi ha el costum de que les parelles, per perdurar en l'amor, es besin sota una branca de vesc. No oblidem que és una planta relacionada amb els druides i que aquests la consideraven màgica i la recol·lectaven de forma precisa en el moment també precís. Ells creien que tant sagrat era el vesc com el roure d'allà on penjava aquesta planta.

El grèvol -llex aquifolium- o boix grèvol és l'arbust o arbre típic per excel·lència del Nadal. Les seves fulles mig cargolades i plenes de punxes el protegeixen del bestiar entossudit a menjar-se les seves baies vistoses i vermelloses. Aquesta planta, tot i tenir un ampli ús medicinal, no convé prendre-la durant la gestació, ja que és teratogènica.


Cal tenir present que el boix grèvol és Holly, una de les flors del sistema floral Bach; i el Dr. Edward Bach la recomanava per aquells que en determinats moments es troben superats per emocions conflictives com gelosies, enveges, sospites, etc., o pateixen diferents formes de vexació. Pel general acostumen a patir molt internament encara que no existeixi una causa real que justifiqui el seu patiment.

És ben curiós que, entenent el Nadal com a l'època més amorosa de l'any, el Dr. Bach destini Holly per aquells que tenen problemes amb l'assignatura de l'amor.

Les casualitats no existeixen; les ressonàncies, sí.