dimarts, 2 de febrer del 2016

Mare, Fill i Llum a La Candelera.


El 2 de febrer és el dia de la Candelera, la festa de la Llum i ens marca la fi de l'època nadalenca. Cal dir que a l'actualitat encara moltes famílies s'esperen  a que arribi el 2 de febrer per retirar el pessebre.

Es una de les festes dedicades a la figura de la mare, a Maria i segueix una tradició d'arrels gregues i romanes. La Candelera esdevé 40 dies després del Nadal i fa referència a la Presentació de l'Infant al temple i a la purificació de la mare.

Com podem veure, la festa de la Llum fa una gran referència al món de la maternitat; recordem que el fet de parir també es anomenat donar a Llum. Així doncs en temps de Jesucrist quan el nadó tenia 40 dies era presentat al temple.

Les processons de candeles tan podien ser enteses en el sentit de la importància de la Llum interior referent a cadascú com un acte simbòlic que es referia a tota dona embarassada, a tota mare que al llarg de l'any anterior hagués infantat fins i tot si aquesta mare hagués perdut l'infantó.

Tot i que avui dia la població en general ha perdut, ha oblidat o senzillament ha desestimat aquest tipus de cerimonials molta gent encara segueix tenint present el valor simbòlic de la Llum i encén candeles i espelmes.

Deixant a banda el significat religiós i anant més de ple a la vessant espiritual, el dia de la Llum pot ser reverenciat per aquelles dones vinculades amb la maternitat i que amb el gest d'encendre la candela volen agrair a la vida la seva vinculació amb el tema materno-filial.

Hem dit que la jornada d'avui a més de significar la presentació del nadó també representa la purificació de la mare. Aquest darrer punt és prou interessant com per reflexionar una estoneta...

No estaria de més recordar que segons la tradició jueva era molt important el ritual de purificació de la dona que s'efectuava quan es casava i també un cop acabada la menstruació i de forma prèvia i posterior al part.

El Micvé que és així com es denomina al bany ritual jueu és un dels espai de purificació més importants per aquesta comunitat. Cal tenir present que no fa gaire temps que a Girona s'ha fet la gran troballa del Micvé del Call  datat de 1435 i que es troba ubicat en la darrera sinagoga de Girona ubicada en l'espai que avui dia es anomenat Centre Bonastruc ça Porta.
Micvé de Girona.

El Micvé de Girona és una zona senzilla que, si vols et brinda sensacions ben intenses.

Es ben interessant també prendre nota de que per a la comunitat jueva, la Festa de les Llums o Hanukkàh no es celebra el 2 de febrer sinó a final de novembre i principis de desembre i té una durada de 8 dies.

Deixant apart els aspectes místics, hem de recordar que la diada d'avui també té les seves dites:

"Si la Candelera plora, el fred és fora i si la Candelera riu, el fred és viu".
"Per la Candelera, l'ós surt de l'ossera"

Malauradament, a l'actualitat ambdues dites ens apareixen distorsionades degut als efectes del canvi climàtic. Els experts en aquests temes ja fa un grapat d'anys que ens estan avisant però ara a més d'avisar, enuncien i ens expliquen que aquest hivern les poques abelles que queden en no notar fred no han parat de treballar, no han sabut o no han pogut tancar el seu cicle i pel que fa als ossos, molts ja ni han entrat a l'ossera.
Com en tot, existeixen ressonàncies i en aquest cas, el desequilibri del ser humà genera més desequilibri.

Tant de bo es fessin realitat les paraules l'abat de Poblet va pronunciar ara fa un any, en l'homilía del 2 de febrer de 2015...

"És l’eterna tensió entre la llum i les tenebres. Una tensió que contemplem en la mateixa naturalesa: albades de gran bellesa, amb una tènue claredat on es va afirmant, lentament, en un bell espectacle, la nova llum vestida de colors esplendents, com a preàmbul del naixement i presència lluminosa del sol a la vida humana, fins que arriba el capvespre embolcallat en una festa de llum i de color, però també de nostàlgia, de la llum que es va esvaint a través de les ombres grises de la tarda, que revifa el desig de nova llum del nou dia que arribarà puntualment. El dia mor però en el silenci de la nit torna a recuperar la força i la llum de la vida."
P.Josep Alegre, Abat de Poblet